Gir Jensen trekk for pengebruken

Ekspertene mener statsbudsjettet står til en firer.

Ekspertene gir finansminister Siv Jensen terningkast fire for stats­budsjettet, men mange synes hun bruker i overkant mye penger, skriver DN.Avisen har bedt 14 økonomer om å vurdere statsbudsjettet 2016, som Jensen la frem onsdag. På en skala fra en til seks, får finansministerens budsjett en snittscore på 4,3.- Budsjettet prøver å kombinere kortsiktig bekjempelse av ledighet og behovet for å gjøre det lettere for ny virksomhet å vokse frem nå som oljesektoren trolig har nådd toppen. Det er en profil som er synlig, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til DN.Seniorøkonom Kjersti Haugland mener på sin side at finansministeren fortjener en femmer.- Konjunktursituasjonen taler for et ekspansivt budsjett, men om man tar for hardt i, kan man få en uønsket kronestyrking. Dagens budsjett virker godt balansert til disse hensynene, sier Haugland.Dårligst vurdering får Jensen av sjeføkonom Stein Reegård i LO og sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse, som begge gir henne en treer.- Det kan synes som om det har vært viktigere å gjennomføre skattelette enn å løse utfordringene, sier Bjørnstad til DN.