Hundrevis hadde samlet seg utenfor skolen og ved flyplassen der Obama ble tatt imot av guvernør Kate Brown. Mens ett skilt hadde budskapet «Velkommen til Roseburg», var mange andre negativt ladet.Plakatene med «Obama tar feil», «Ingenting trumfer vår frihet» og «Obama er ikke velkommen» ga tydelig inntrykk av at ikke alle i det landlige, konservative samfunnet var begeistret over besøket.Enkelte av demonstrantene hadde dessuten valgt å ha våpen med seg for å vise sitt standpunkt i den amerikanske våpendebatten.«Våpenkontroll er feil», sto det på et annet skilt som en mann kledd i det amerikanske flaggets farger holdt opp.
Møtte familieneBlandede reaksjoner
Ni personer mistet livet da en 26-åring skjøt rundt seg inne på skoleområdet til Umpqua Community College sist uke. Fredag fikk de pårørende etter tragedien et privat møte med presidenten, som har tatt kraftig til orde for USAs liberale våpenlover etter skoleskytingen.– Jeg har åpenbart sterke følelser rundt dette. Som nasjon er vi nødt til å samle oss, men i dag handler det om familiene, sa Obama under det omtrent én time lange møtet.I en kort uttalelse etter besøket sa Obama at familiene ønsket å uttrykke takknemlighet over hjelpen de har fått fra høyskolesamfunnet og landet.Presidenten har flere ganger tidligere vært på lignende visitter til steder som er blitt rammet av masseskytinger, og han fastholdt at USA må finne en måte for å forhindre at slike tragedier skjer med så jevne mellomrom.Faren til en jente som ble skutt i ryggen, men overlevde skyteepisoden ved å spille død, avslo invitasjonen om å møte presidenten. Han er tilhenger av landets milde våpenlover og beskylder Obama for å utnytte Roseburg-skyting til politiske formål.– Jeg er prinsipielt uenig med hans politikk om våpenkontroll, og derfor vil vi ikke delta under besøket, sa Stacy Boylan til Fox News.Han får støtte av David Jacques, redaktør for lokalavisen Roseburg Beacon, som har uttalt at Obama ikke er «velkommen her for å vise seg fram av politiske årsaker».Byen Roseburg svarte med en uttalelse der den sa at slike kommentarer ikke representerer samfunnet som helhet, og at presidenten ville få en varm mottakelse. (©NTB)