Krevende forhandlinger om Ukrainas gjeld

Ukrainas finansminister Natalia Jaresko sier hun har bedt Russland om å bidra til restrukturering av nabolandets gjeld. Hennes russiske motpart lover å fortsette dialogen.

ukraina, gjeldskutt
Politikk
Uttalelsene faller etter møtet mellom Jaresko og Russlands finansminister Anton Siluanov på siden av årsmøtet i Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) i Lima.Siluanov slår fast at ministerne ikke kom til noen enighet, men at de lovet hverandre å fortsette samtalene.– Vi fastholdt vårt syn på behovet for å betale tilbake gjelden til Russland, sa den russiske finansministeren.
– UakseptabeltStor gjeld
Siluanov slo fast at Ukrainas betingelser for et russisk bidrag til restrukturering av gjelden ikke er akseptable. Dessuten understreket han overfor Jaresko at gjelden på 3 milliarder dollar (24 milliarder kroner) ikke er en kommersiell gjeld.Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble fungerte som megler i samtalen mellom de to landenes finansministre, det første siden januar.Jaresko orienterte Siluanov om restruktureringsplanen Ukraina har avtalt med landets kreditorer, og hun ba Russland om slutte seg til den planen, ifølge en uttalelse fra den ukrainske delegasjonen.I slutten av august ble Ukraina enig med en stor gruppe av landets kreditorer om sletting av gjeld. Da godtok långiverne en nedskriving på 20 prosent – 3,6 milliarder – av totalt 18 milliarder amerikanske dollar.Da hevdet det russiske finansdepartementet at det ikke var blitt kontaktet om gjeldssaneringen, og Siluanov sa at Russland ikke vil bidra i restruktureringen av gjelden.Samtidig har ukrainerne nektet for at Russland kan få noen annen behandling eller andre vilkår enn andre kreditorer.Ukraina skylder Russland 3 milliarder dollar i euroobligasjoner, felles gjeldsbrev for eurolandene, som forfaller i desember. (©NTB)