Kronprinsparet kastet glans over ærefull pris

Med kronprinsparet til stede fikk Liv Ullmann Nora-prisen under en galla i New York.

Liv_Ullmann.jpg

– Jeg er stolt av å være en del av denne kvelden. Takk til handelskammeret for arbeidet med å fremme forståelse mellom Norge og USA, sa Liv Ullmann etter å ha mottatt prisen onsdag kveld.I takketalen delte hun sine personlige minner om hvordan det var å debutere på Broadway i New York som nettopp Nora i Ibsens «Et dukkehjem».Prisen deles ut til kvinner som har utmerket seg spesielt i arbeidet for å fremme samarbeidet mellom USA og Norge. Ullmann hedres for arbeidet med film og teater, og for arbeidet for menneskerettigheter.ÆresgjesterKronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er for tiden i New York der de markerer at Det norsk-amerikanske handelskammeret (NACC) fyller 100 år.Onsdag kveld var de æresgjester på gallamiddagen på Manhattan i New York der Ullmann fikk Nora-prisen. Prisen er utdelt bare én gang tidligere, til dronning Sonja i 2013.Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth ble også hedret under tilstelningen.– Vi er ikke bare her for å hedre de to. Vi er her for å feire den viktige jobben handelskammeret gjør, sa kronprins Haakon i sin gratulasjonstale.Handelskammerets president Ole Christian Schrøder og generalkonsul Elin Bergithe Rognlie var blant de prominente gjestene under den høytidelige gallamiddagen.Tette båndKronprins Haakon snakket også varmt om familiens tette bånd til USA.– Når min far måtte rømme landet i 1940 ble han varmt tatt imot av president Roosevelt i Washington DC. Naturlig nok har vi derfor følt et sterkt bånd til landet, sa kronprinsen.Kronprinsparet har også torsdag et tett program i New York. Da skal de blant annet møte Music Norway, som ivaretar norske musikkinteresser i utlandet. De skal også overrekke en historisk norsk bit av FN-bygget til et av USAs viktigste designmuseer, Smithsonian Design Museum. (©NTB)