Midtøstenkvartetten ønsker å gjenoppta fredssamtalene

Den såkalte Midtøstenkvartetten er blitt enige om et nytt initiativ for å sette fart på fredsprosessen mellom Israel og Palestina.

European Union Foreign Policy Chief Federica Mogherini speaks during a news conference in front of flags representing the countries of the United Nations Security Council at the United Nations headquarters in Manhattan, New York September 30, 2015. REUTERS/Darren Ornitz

Målet er å få Israel og Palestina til å møtes til nye fredssamtaler med hjelp fra de arabiske statene.Kvartetten, som består av USA, FN, EU og Russland, møttes til forhandlinger i FN onsdag.– Vi har blitt enige om å jobbe sammen med konkrete steg. I fraværet av en fredsprosess i Midtøsten har vi bestemt oss for å plukke opp igjen aktivitetene til Midtøstenkvartetten, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini etter møtet.Midtøstenkvartetten har fram til nå hatt liten effekt på fredsprosessen, delvis fordi medlemslandene i varierende grad har ønsket å gjenoppta fredssamtalene.I det siste har situasjonen mellom Israel og Palestina tilspisset seg. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sa under sin tale i FNs hovedforsamling onsdag at de trekker seg fra Oslo-avtalen.Utenriksminister Børge Brende (H) sa i etterkant at han frykter uttalelsene kan få store konsekvenser og at situasjonen er alvorligere enn på lenge.