Norge selger mer sjømat

Det har vært en solid vekst i eksporten av sjømat hittil i år. Norge har eksportert sjømat for 51,8 milliarder kroner, 3,6 milliarder mer enn på samme tid i fjor.

laks, fisk, fiskehandel

I årets første ni måneder har veksten vært på 7 prosent. I september alene ble det eksportert sjømat for 6,7 milliarder kroner, 11 prosent eller 682 millioner kroner mer enn i samme måned i fjor, viser tall fra Norges sjømatråd.Den sterke septembermåneden skyldes blant annet at Norges viktige nærmarked i EU kjøper mer laks til høyere priser i norske kroner enn de gjorde i samme periode i fjor, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Marit Rein i Norges sjømatråd.I tillegg har USA kjøpt 32 prosent mer laks hittil i år enn i samme periode i fjor.- Torskens vekst skyldes ikke minst at vårt viktigste torskemarked Portugal har kjøpt mer torsk til høyere priser sammenlignet med samme periode i fjor. Dette prisbildet henger blant annet sammen med en svak nedgang i årets torskekvoter. Underliggende for det hele er at eksporten er hjulpet av en svak norsk krone, sier hun.Lakseeksporten har økt med 6 prosent hittil i år. For fersk torsk er økningen hele 22 prosent. I september alene var det en vekst på 44 prosent. Eksporten av klippfisk har også økt kraftig, med 17 prosent i år, mens saltfiskeksporten har gått opp med 25 prosent. For ørret, fryst torsk, sild og makrell har eksporten falt henholdsvis 14, 10, 16 og 7 prosent. (©NTB)