NVE tror Oksfjellet i Kåfjord i Troms raser i løpet av timer

Det går flere ras i Oksfjellet i Kåfjord i Troms fredag morgen. NVE sier fjellet beveger seg så raskt at de ikke får målt hastigheten, men de tror raset kommer fredag.

- Vi forventer at det raser snart. Om det går i løpet av en time eller flere timer er vanskelig å si, men vi tror det vil rase i løpet av dagen, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE til NRK fredag.I løpet av natten og morgentimene fredag har fjellet beveget seg tre meter i døgnet. Fredag er det så store bevegelser at raset kan gå når som helst.Blikra forteller at hastigheten er så stor at de har mistet kontrollen, og at de ikke klarer å måle hastighet med måleinstrumentet.Før helgen var hastigheten i Oksfjellet 4 centimeter i døgnet. Etter stormen tirsdag kveld var hastigheten mellom 6 og 7 centimeter.Torsdag meldte NVE at bevegelsene var 15 centimeter i døgnet, men fredag er det er så store bevegelser i Oksfjellet at raset kan gå når som helst.Gården ved foten av fjellet er evakuert og 200 geiter ble sendt til slakteren i midten av september.Ekspertene forventer at opp mot 12.000 kubikkmeter med stein vil rase ut fra fjellet.Til Nordlys sier Blikra at det er for farlig å bevege seg i området til å plassere ut sprengladninger og sprenge løs raset.- Vi anser det som så risikofylt at vi ikke vil gjøre det og det er for farlig å bevege seg i det aktuelle området. (©NTB)