Ny teknikk kan påvise dødelig kreftform

Ved hjelp av en enkel blodprøve kan man nå se om en person har kreft i bukspyttkjertelen, melder Sveriges Radio.

blodprøve, reagensrør

Bukspyttkjertelkreft er en av de dødeligste kreftformene og tar årlig livet av flere mennesker enn den langt mer omtalte brystkreften i Norge, viser tall fra Kreftregisteret.Den nye måten å oppdage kreftformen på er utviklet av forskere ved Lunds Tekniska Högskola. Etter planen skal den være tilgjengelig om to år.– Om man oppdager denne kreftformen mer spesifikt og tidligere, så kunne mange pasienter ha fått behandling. Og da ville mulighetene for å redde disse pasientene øke dramatisk fra et par prosent og opp til 70 prosent, sier professor Christer Wingren ved avdeling for immunteknologi til Sveriges Radio.Ifølge Kreftregisteret er andelen som overlever bukspyttkjertelkreft i Norge bare 4,7 prosent blant menn og 6,5 prosent blant kvinner. (©NTB)