Politiet tester kroppskameraer

Politiet i Oslo innleder denne måneden en testfase med bruk av kamera festet til uniformen. Ordningen er innført med suksess blant annet i USA.

politimann, patrulje

Også i London er ordningen innført permanent, og der har Oslo-politiet vært for å høste erfaringer. Foreløpig vil det norske politiet teste tre kameraer i fire uker.«Formålene med kamerabruken er flere: Skape tillit mellom politi og publikum, bedre sikkerhet og lette tjenesteutøvelsen for politiet, skaffe bevis i straffesaker med videre», skriver politiet på sitt nettsted.Mindre politivold Videre opplyses det at kameraene ikke skal være slått på hele tiden. Videoene vil bli kryptert og utilgjengelig for uvedkommende, og materialet skal heller ikke brukes som bevis, med mindre det er snakk om alvorlige straffesaker.– Vi har lyst til å finne ut mer om hvordan dette kan fungere i praksis. Det er nevnt i England at publikum vil velge å forholde seg mer fornuftig i gitte situasjoner når egen atferd blir fanget av et kamera, sier politiinspektør Runa Bunæs i Oslo politidistrikt til NRK.Tidligere i år uttalte FNs spesialrapportør Christof Heyns at bruk av kroppskameraer har redusert voldsbruk fra politifolk med 60 prosent. Også antall klagesaker mot politiet har falt drastisk.