- Regjeringen gir neste generasjon oljesmellen

Opposisjonen på Stortinget er rystet over regjeringens forslag til rekordstor oljepengebruk i statsbudsjettet for neste år. Neste generasjon får smellen, advarer Ap og SV.

– Denne regjeringen tar mer av oljefondet på sine første tre år, enn den rødgrønne regjeringen brukte i alle sine åtte år. Og da er finanskrisebudsjettet i 2009 medregnet, sa finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet da hun fikk kommentere budsjettforslaget onsdag formiddag.Regjeringen foreslår å bruke rundt 194 milliarder kroner av oljefondet – en økning på over 20 milliarder kroner fra året før. Siv Jensen selv gikk langt i å bekrefte kritikken om at regjeringen finansierer sine milliardstore skattelettelser med økt innsprøyting av oljepenger.– Vi er klar på at den økte bruken av oljepenger også skal føre til lavere skatter og avgifter, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun i Stortinget onsdag redegjorde for regjeringens hovedprioriteringer i forslaget til statsbudsjett.Tar ikke regningen selvKonsekvensen er mindre penger til framtidas velferd, mener opposisjonen. Ap mener regjeringen sender regningen for dagens vanskelige økonomiske situasjon til neste generasjon.– Selv i vanskelige tider med økende arbeidsledighet gir regjeringen skattekutt til dem som har mest fra før. I tillegg setter den rekord i oljepengebruk, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.– Regjeringen overlater en voksende regning til kommende generasjoner, konkluderer hun.I SV mener man regjeringen bruker for mye penger og tenker altfor kortsiktig i forslaget til statsbudsjett for 2016.– Regjeringen knuser sparegrisen til framtidige generasjoner, sier finanspolitisk talsperson Snorre Valen.V: – Ikke bærekraftigSelv støttepartiet Venstre rettet en advarende pekefinger mot finansministeren.– Oljepengebruken er urovekkende ekspansiv og ikke bærekraftig på sikt. Vi har et ansvar for å ta grep som sikrer velferden i framtida uten å øke bruken av oljepenger så kraftig, sa finanspolitisk talsmann Terje BreivikVenstre og Kristelig Folkeparti synes imidlertid vennligere innstilt overfor regjeringen ved denne budsjettframleggelsen enn ved den forrige. Da skapte først og fremst fordelingsprofilen kraftige reaksjoner. Nå framhever partiene at det er flere temaer som må på forhandlingsbordet, men ordlegger seg i mer konstruktive ordelag.– Jeg håper finansministeren er «fit for fight», i hvert fall for en vennskapskamp, sa finanspolitisk talsmann og leder for finanskomiteen Hans Olav Syversen i KrF.Lavere Frp-oppslutningBlant de minst imponerte over regjeringen generelt, og Fremskrittspartiet spesielt, var imidlertid Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. I sin replikk etter finanstalen framholdt han at regjeringens politikk i det minste har hatt én positiv konsekvens: Lavere oppslutning for Frp.– Regjeringens første to budsjetter har ført til tre ting; sentralisering, gigantiske skattelettelser til de rike og massiv velgerflukt fra Frp. Da har de i hvert fall ført til en positiv ting, sa han.Han mener regjeringen burde ha kommet med mer målrettede tiltak enn generelle skatteletter for å skape nye arbeidsplasser. Han framholder at skattekuttene som kommer i dette statsbudsjettet er unødvendig dyre og lite målrettede. (©NTB)