Risikerer fengsel for juks med lakselus

Økokrim vil dømme en daglig leder i et oppdrettsselskap til ti måneders fengsel for systematisk feilrapportering av lakselustall til Mattilsynet. Mannen har erkjent straffskyld.

Lakselus. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX.

Økokrim vil også fradømme mannen retten til å ha en ledende stilling i et havbruksselskap i to år, skriver Dagens Næringsliv. I tillegg bør selskapet, Nord Senja Laks, betale sju millioner kroner i bot og få inndratt ytterligere en million, mener Økokrim. I 2012 hadde oppdrettsanleggene på Senja 15 ganger så mange lakselus per fisk som tillatt, men det ble holdt skjult for Mattilsynet. Tiltalen mot den daglige lederen gjelder også falsk forklaring og flere brudd på matloven.Selv om den tiltalte mannen har erkjent straffskyld, mener forsvareren hans at påstanden er altfor streng.– Vi mener den bærer preg av at saken er en prestisjesak for dem. Straffeforslaget mangler nødvendig forankring i praksis fra lignende type saker, skriver Bjørn Sørgård han i en epost til avisen. Han setter sin lit til at retten ser at «Økokrims straffeforslag er i utakt med realitetene»Også selskapets advokat synes straffepåstanden er for drøy og mener en bot på to millioner er mer passende. Dommen er ventet om drøyt to uker.