Tsipras legger frem vanskelig 2016-budsjett

Smertefulle innstramminger må med når Hellas' statsminister Alexis Tsipras legger frem neste års statsbudsjett.

Tsipras legger mandag kveld frem sitt første statsbudsjett for nasjonalforsamlingen etter gjenvalget i september.Etter lange og harde forhandlinger med kreditorene i EU og IMF forpliktet Tsipras seg før sommeren til omfattende reformer og innstramminger mot at Hellas får en tredje lånepakke på i alt 86 milliarder euro. Det er over 800 milliarder kroner etter dagens kurs, og pengene blir ikke utbetalt før kravene innfris.– Det er i Hellas' interesse å levere så raskt som mulig, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem.Långiverne skal etter planen foreta den første vurderingen av Atens innfrielse av reformprogrammet i slutten av oktober.– Å iverksette redningspakken blir ikke lett. Men vi er forpliktet til å ta disse avgjørelsene selv om vi ikke liker dem, sa Tsipras til folkevalgte fra regjeringspartiet Syriza i helga.Vanskene er ikke over for den greske økonomien, som trolig kommer til å krympe 2,3 prosent i år og 1,3 prosent neste år. Samtidig er statsgjelden ventet å stige til over 200 prosent av brutto nasjonalprodukt i 2016.