UDI trenger penger og saksbehandlere

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil trenge et langt større budsjett neste år for å kunne å behandle det rekordstore antallet asylsøknader.

Frode Forfang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

– Vi trenger en betydelig kapasitetsøkning, sier UDI-sjef Frode Forfang til NTB. Han vil imidlertid ikke gi noe tall på hvor mye penger eller hvor mange stillinger direktoratet ber om. Forfang er likevel klar på én ting:– Det er ingen tvil om at saksbehandlingstiden i asylsaker vil øke i tiden som kommer, sier han.Mandag kommer nye prognoser fra UDI over asylsøkere, sammen med de faktiske tallene for september.Har utlyst stillingerStatsbudsjettet for 2016, som legges fram onsdag, er for lengst sendt til trykking, og mye var bestemt før flyktningkrisen for alvor nådde Norge. Men UDI er i kontinuerlig dialog med Justisdepartementet om hva som trengs for å kunne behandle alle asylsøknadene.UDI har allerede utlyst flere saksbehandlerstillinger. Det er gjort for ikke å miste unødvendig tid, opplyser Forfang.– Det vil ta tid å få på plass ny kapasitet. Det vil også ta tid før denne kapasiteten er hundre prosent produktiv, for vi får en stor andel uerfarne saksbehandlere, sier Forfang, som håper å ha nye saksbehandlere på plass fra 1. januar.