Budsjettinnspurt på Stortinget

Forhandlingene om neste års statsbudsjett mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene fortsetter etter lunsj onsdag. Håpet om en snarlig avtale er til stede, men det er usikkert om partene kommer i mål i dag.

Politikk

Mer enn to uker har gått siden Høyre, Frp, Venstre og KrF innledet samtalene. Nå er forhandlingene trukket så pass ut i tid at finansdebatten 26. november trolig må utsettes.– Vi er ikke i mål. Det vil nok få noen konsekvenser for Stortingets program fram mot jul, sa finanskomiteens leder Hans Olav Syversen til NTB tirsdag.Grønn krangelRegjeringens har ønsket å bruke mer av bistandsbudsjettet på hjemlige tiltak i forbindelse med økningen i antallet asylsøkere til Norge, noe samarbeidspartiene Venstre og KrF har motsatt seg.Etter det NTB forstår er partene nær en enighet på dette punktet. Det som i innspurten skal ha voldt størst besvær er Venstres krav om et grønt skifte med økte drivstoffavgifter, ikke minst på diesel, samt skjerpet CO2-avgift, også på norsk sokkel.– Det er svært viktig for Venstre at vi får et statsbudsjett som bidrar til at klimautslippene går ned, og at det grønne skiftet vi har satt i gang i tidligere budsjettavtaler med regjeringen, forsterkes og stimuleres ytterligere, sier partiets finanspolitiske talsperson Terje Breivik til NTB.Andre på radDen langsomme framdriften innebærer i praksis at finansdebatten – et av årets viktigste ordskifter i Stortinget – ikke vil bli avholdt som planlagt 26. november. Ifølge TV 2 er 2. desember blinket ut som ny dato. Det blir i så fall andre året på rad at finansdebatten må utsettes.De fire finanspolitikerne som nå forhandler, har som mål å bli enige uten å bringe samtalene opp et nivå, til de parlamentariske lederne. Men partitoppene er uansett godt orientert om forhandlingene, slik de alltid er.Statsministeren sa til NTB tirsdag at de fire partilederne har snakket sammen i løpet av helgen for å gjøre handlingsrommet i forhandlingene større. Hun er ikke bekymret for framdriften i samtalene.– Jeg opplever at vi har en god tone, sier Erna Solberg. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv