Enken kjent skyldig i drap på Frontline-direktør

Enken etter Per Gunnar Asheim er i lagmannsretten kjent skyldig i overlagt drap. I tingretten ble kvinnen frikjent for drapet.

En 52 år gammel kvinne er siktede for drap etter at hennes ektemann på 57 år ble funnet død i en utbrent bil ved et skogholdt utenfor Tranby i Lier. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Politikk

Helena Asheim (54) satt med nakken bøyd og hodet i hendene da hun mottok dommen. Uten å røre seg, ble hun sittende i flere minutter mens dommeren spurte om hun hadde forstått kjennelsen.54-åringen ble i Drammen tingrett i vår frikjent for drapet. Påtalemyndigheten anket avgjørelsen inn for Borgarting lagmannsrett, og tirsdag ettermiddag fant juryen henne skyldig.– Vi registrerer at lagretten har fulgt påtalemyndighetens argumentasjon og er enig i vår konklusjon, sier aktor, statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, til NTB.– Straffeutmåling før julHun mener det er vanskelig å vite hvorfor lagretten har vurdert skyldspørsmålet annerledes enn tingretten, siden juryen ikke kommer med noen begrunnelse.– Men det var dissens også i tingretten, og det er det viktig å være klar over. Det var dissens tre mot to, sier Sparre.54-åringen risikerer 21 års fengsel, lovens strengeste straff, men Sparre ville tirsdag ikke si noe om hvor lang straff hun vil legge ned påstand om.– Det har vi ikke diskutert ennå, så det kan jeg ikke kommentere, sier hun.Det er ventet at straffeutmålingen vil komme før jul.Uavklart dødsårsakFrontline-direktør Per Gunnar Asheim (57) ble funnet død i en utbrent bil på en parkeringsplass i Lier i Buskerud påsken 2013. Enken har sittet i varetekt siden da.De to sakkyndige fra Folkehelseinstituttet kunne ikke oppgi noen sikker dødsårsak eller si om Asheim døde i brannen. Enkens forsvarere har hevdet at han tok sitt eget liv.– Men både det faktum at det ikke er påvist diesel i ham, eller at han ikke hadde pustet inn sot eller kullos, talte for at han var død da brannen begynte. Han var så forbrent at han måtte identifiseres av Kripos' ID-gruppe, sa Sparre i sin prosedyre.

Nyheter
Politikk