Fant gigantdiamant på størrelse med tennisball

Kjempediamanten er den største som er funnet på over 100 år.

Politikk

Diamantselskapet Lucara Diamond Corporation i Botswana har gjort det største diamantfunnet i verden på over 100 år.Diamanten det dreier seg om er en Type IIa-sten på hele 1.111 karat, og størrelsesmessig er den ifølge Bloomberg kun slått av Cullinan-diamanten som i to deler sitter i de britiske kronjuvelene.Sistnevnte ble funnet i Sør-Afrika i 1905, og var på 3.106 karat.Vancouver-baserte Lucara opplyser at den nye diamanten ble funnet av maskiner i Karowe-gruven i det sentrale Botswana. - Viktigheten av funnet av en juvelsten på mer enn 1.000 karat, som er det største på mer enn 100 år, samt den fortsatte utvinnelsen av høykvalitetsstener fra dette området, kan ikke overdrives, sier Lucara-sjef William Lamb i en kommentar.Lesotho PromiseKonkurrenten Gem Diamonds Ltd. holdt frem til Botswana-diamanten ble funnet størrelserekorden for inneværende århundre med diamanten Lesotho Promise på 603 karat, som ble funnet i 2006.Den er med andre ord liten i forhold til diamanten Lucara nå har funnet.- Det er nesten umulig å anslå verdien på en så ekstraordinær sten, skriver Edward Sterck i BMO Capital Markets ifølge Bloomberg.Han opplyser videre at Lucara solgte en Type IIa-sten på 341,9 karat i juli for den nette sum av 20,6 millioner dollar, tilsvarende 60.000 dollar per karat.Ifølge Bloomberg har de største diamantene så langt ikke vært like hardt rammet av fallet i diamantprisene. Mens stener over 10 karat har falt med 5 prosent det siste året, har mindre stener falt med opp mot 30 prosent.

Nyheter
Næringsliv