Fire punkter investorene ser etter

Disse hintene ser investorene etter når de senere i kveld gransker referatet fra Federal Reserves forrige rentemøte.

Politikk

Aktørene i rentemarkedet priser inn mer enn seksti prosents sannsynlighet for at Den amerikanske sentralbanken (FED) vil sette opp renten i desember. Tidspunkt er bare en av flere punkter Bloomberg har trukket frem blant elementene investorene vil se etter i referatet som slippes onsdag kveld kl. 20 norsk tid. 1) DesemberFlere medlemmer i Feds rentekomité (Federal Open Market Committee) har i det siste antydet at en slik renteøkning i desember muligens kan inntreffe.Les også: Over 60 prosent sjanse for renteøkning i USA Les også: Venter ingen kioskvelter fra YellenRentemarkedet priser inn en stor grad av sannsynlighet for at vi ser en renteheving i desember. Chartet under viser utvikllingen i forventningene sett i forhold til tre nøkkelhendelser (dagen før referatet fra oktober-møtet, Yellens tale til Kongressen og arbeidsmarkedsrapporten):

  2) TempoNår første trekk er gjort, og FED har hevet renten for første gang siden 2006, vil fokuset flyttes over på hvilket tempo rentøkningene vil komme i. 3) Globale faktorerI September advarte Yellen & Co mot den nylige utviklingen i verdensøkonomien, og sa de ventet at det ville legge nedsidepress på inflasjonen på kort sikt. Kommentaren kom i kjøvannet av markedsbekymringer for en avmatning i kinesisk vekst og etter at kinesiske myndigheter devaluerte yuan. I oktober var disse referansene til global økonomi utelatt, og flere nøkkelpersoner i FED har den senere tiden kommet med optimistiske uttalelser både om verdensøkonomien og om amerikanske nøkkeltall. 4) Krymping av balansenPå et eller annet tidspunkt vil Fed måtte komme med detaljer på hvordan sentralbanken planlegger å krympe balansen som har blitt blåst opp til mer enn 4,5 billioner (amerikanske «trillions») dollar etter det massive QE-programmet. - Det man skal se ertter, er om det er en konsensus rundt tidspunktet for en kontraksjon av balansen, sier seniorøkonom Jacob Oubina i New York-baserte RBC Capital Markets til Bloomberg.

Nyheter
Næringsliv