FN avviser Nord-Korea-besøk

Det stemmer ikke at FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal besøke Nord-Korea neste uke, opplyser hans talsmann etter at det har dukket opp flere meldinger om at et slikt besøk skulle finne sted.

Ban Ki-Moon. Foto: Scanpix/AP
Politikk

Ban skal besøke Nord-Koreas hovedstad Pyongyang mandag og være der i fire dager, meldte det kinesiske statlige nyhetsbyrået Xinhua onsdag morgen. Xinhua refererte til Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA.Meldingen kom dagen etter at det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap meldte at Ban ifølge «en høytstående FN-kilde» skal besøke Nord-Korea senere denne uken.Bans talsmann avviser at Ban har noe Nord-Korea-besøk på sin kalender. Neste uke skal Ban være i New York, og 27. november drar han til Malta før han skal videre til Paris for å delta på klimatoppmøtet som starter 30. november.Ban, som er sørkoreansk statsborger, har sagt at han ønsker å bidra til bedre dialog og fred på den koreanske halvøya.I mai var det planlagt at han skulle besøke grensebyen Kaesong i Nord-Korea, men turen ble avlyst i siste liten da nordkoreanerne trakk tilbake invitasjonen. Det ble ikke oppgitt noen klar begrunnelse.Kun to tidligere FN-sjefer har besøkt Nord-Korea: Kurt Waldheim i 1979 og 1981, og Boutros Boutros-Gali i 1993. (©NTB)

Nyheter
Politikk