Halvorsen er klimapolitisk optimist

Cicero-direktør og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen mener mye har skjedd siden klimakonferansen i København og at det er mer grunn til optimisme i klimapolitikken.

Kristin Halvorsen - Foto - Scanpix
Politikk

– Holdningsendringen er ganske stor. I København forventet alle at det skulle åpenbare seg en avtale som skulle løse problemene, mens det i forkant av Paris ses som en del av en større prosess og ikke det ene arrangementet som skal fortelle om vi er på riktig vei eller ikke, sier Kristin Halvorsen til Stavanger Aftenblad-Halvorsen, som nå er direktør i klimaforskningssenteret Cicero, trekker fram samarbeidet mellom Kina og USA som ett av momentene som kanskje forplikter mer enn en internasjonal avtale: Samtidig advarer hun mot å tro at jobben er gjort når Paris-konferansen er i havn.– Det er bare ett av mange spor på veien, og mange spørsmål vil gjenstå, understreker hun.Helt vesentlig for å få til en verdensomspennende klimaavtale, er det ifølge Halvorsen at man blir enige om overføring av penger til utviklingsland. De rike landene har lovet 100 milliarder dollar – rundt 850 milliarder norske kroner – i overføringer fra 2020.– Fornybarinvesteringer i u-land er helt nødvendig for å holde den globale oppvarmingen under to grader, slår Halvorsen fast. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv