Hegnar: Asylmottak er den nye oljen

Regjeringen og UDI må bare håpe på at det nye asylforliket i Stortinget, som SV og MDG ikke ville være med på, vil stoppe asylstrømmen til Norge, skriver Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar.jpg
Politikk

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 21. november 2015!Knut Berntsen, som er fagsjef i region- og mottaksavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI), sier til Dagsavisen at «jeg forstår ikke hvorfor de med kapital til å investere ikke melder seg på. Nye asylmottak er sikret drift og god inntjening i minst fire år fremover. Dette er en bransje i vekst hvor det er gode muligheter til å tjene penger».Asylmottak den nye oljen.Berntsens spørsmål er godt, for det vi ser en eksplosjon i nye asylmottak som må bygges.Toppsjefen i UDI, Frode Forfang, som lidenskapsløst stadig gir oss nye tall, kan fortelle at UDI legger planer for 100.000 nye plasser i asylmottak i løpet av 2016.Det er ingen spøk (Forfang spøker aldri). 100.000 nye mottaksplasser i løpet av ett år.Og det haster. «Vi må ut av høyfjellshotellene når skisesongen starter,» sier Forfang.Den jobben blir vanskelig. For å sette de nye mottaksplassene i perspektiv: Det er i Norge 1.000 hoteller og overnattingsbedrifter med til sammen 166.912 sengeplasser som er bygget opp over 100 år. 100.000 nye mottaksplasser i løpet av uker og måneder blir nærmest umulig.Frode Forfang ser selvfølgelig problemet og dimensjonene, og sier til Aftenposten at det er regjeringen som må ta beslutningen, og det er Forsvarsbygg og Statsbygg som må gjøre jobben.Det Forfang ønsker seg er brakkerigger (les: brakkebyer) med plass til 3.000 asylsøkere i eller i nærheten av stor byer.Kapitalistene er ikke helt fremmed for å delta. Kjell Inge Røkke og Aker Solutions har kontaktet UDI for å få leid ut en tom brakkeby ved et verft i Egersund, og skipsreder Kristian Siem ønsker å bruke supply-skip, som egentlig skal i opplag, til flytende brakkebyer med stabling av metallcontainere (i to etasjer) på de store dekksflatene.Det er kreativt, men det fagsjef Knut Berntsen ønsker, er kapitalister som vil bygge nytt.Investor Øystein Stray Spetalen er negativ og sier at «dette kan jeg ikke noe om. Jeg har ikke noen tro på å være tusenkunstner.»Tidligere skidronning og OL-vinner Bente Skari med ektefelle har kjøpt to nedlagte sykehusbygg og tilbyr det som akuttmottak i Søndre Land og Sarpsborg, og som vi viste her i Finansavisen forleden, er listen over kreativ bruk av nedlagte sykehus, militærleire og campingplasser lang.Flere utenlandske cruiseoperatører har meldt sin interesse, men det er visstnok ikke så lett på grunn av utenlandsk mannskap og arbeidstillatelser.Frode Forfang og UDI må derfor bygge nye akuttplasser. 100.000 bare i 2016.Tidligere hadde UDI oppsigelsesklausuler i kontraktene, med løpetid på tre måneder, hvis asylmottakene har under 85 prosent belegg, og det har skremt aktører og småkapitalister bort. Men nå lover Berntsen «god inntjening i minst fire år fremover.»Dessverre tror vi ikke det vil hjelpe. Det er umulig å bygge eller skaffe 100.000 nye plasser i akuttmottak i 2016.Regjeringen og UDI må bare håpe på at det nye asylforliket i Stortinget, som SV og MDG ikke ville være med på, vil stoppe asylstrømmen til Norge.I september gikk UDI-sjefen Frode Forfang ut og etterlyste 7.500 akuttplasser. Han fikk 3.000.100.000 kan staten bare glemme, og hvem vil egentlig ha brakkebyer med 3.000 flyktninger?

Nyheter
Næringsliv