– Hollande måtte erklære krig

Frankrikes president François Hollande hadde ikke annet valg enn å erklære krig mot IS etter terrorangrepet i Paris, mener retorikkekspert Kjell Lars Berge.

Francois Hollande. Foto: Scanpix/AP
Politikk

Mandag holdt Hollande en historisk tale til den franske nasjonalforsamlingen og senatet, der han slo fast at Frankrike er i krig. Krigsretorikken tjener to formål, påpeker Berge, som er professor i retorikk ved Universitetet i Oslo.– For det første utløser den en formell plikt for Frankrikes allierte til å trå til, dersom Frankrike ønsker det, sier han til NTB.Tirsdag tok Frankrike for første gang i bruk en klausul i EU-traktaten som åpner for å anmode de andre landene om militær støtte. Frankrike kan ikke opptre alene, understreket forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.For det andre har krigsretorikken en åpenbar innenrikspolitisk hensikt, mener Berge.– Hollande er nødt til å samle befolkningen rundt en felles forståelse av hvordan angrepet skal besvares. Han må også vise handlingsvilje. Sosialistpartiet kan ikke framstå som usikkert og handlingslammet, det vil jo bare gi krutt til de høyreradikale, påpeker retorikkprofessoren.Han sammenligner Hollandes retorikk med den USAs daværende president George W. Bush brukte etter 11. septemberangrepet.– Begge brukte en type endetidsretorikk – kampen mellom det gode og det onde. Men mens Bush ikke hadde en klart definert fiende, er det mer uproblematisk for Hollande å erklære krig mot IS. Det er en reell motstander, sier Berge.

Nyheter
Politikk