Iran sier russiske raketter er på vei

Russlands president Vladimir Putin besøkte mandag Teheran for første gang på åtte år. Med raketter og atomsamarbeid knytter Putin tettere bånd til Iran. (oppdatert kl. 15:26)

Rakett - Foto: Reuters
Politikk

Kort tid etter at Putin landet i den iranske hovedstaden, meldte et iransk nyhetsbyrå at russernes lenge varslede leveranse av rakettsystemet S-300 til Iran er i gang.Samme dag undertegnet også Putin et dekret som gjør at russiske selskap får lov til å jobbe på iranske anrikingsanlegg, samt eksportere utstyr og teknologi til spesifikke oppgaver innen Irans kjernefysiske virksomhet.Syria-krigenPutin hadde mandag møter med Irans øverste leder Ali Khamenei og president Hassan Rouhani. Det var ventet at Syria-krigen ville stå høyt på agendaen i møtene.Teheran og Moskva har i årevis vært president Bashar al-Assads viktigste allierte, og begge landene deltar i krigen på det syriske regimets side.Putins beslutning om å lempe på restriksjonene i atomsamarbeidet, innebærer blant annet russisk hjelp til iransk eksport av anriket uran og er i tråd med den internasjonale avtalen mellom Teheran og stormaktene.RaketterAvtalen om levering av rakettsystemet S-300 ble opprinnelig inngått i 2007, men ble lagt på is på grunn av FN-sanksjoner overfor Iran.9. november opplyste ledelsen i Moskva at avtalen var signert og at Iran ville motta mesteparten av leveransen innen nyttår.– Prosedyren har startet for leveransen av S-300, sier Irans ambassadør til Russland, Mehdi Sanaei. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv