IS kom med gjentatte krav til UD

IS skal ha presset UD 14 ganger for å få Norge til å betale løsepenger for det norske gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. I eposter ble det sendt bilder, lydklipp og videoer av nordmannen som nå trolig er drept.

Politikk

IS meldte i sitt tidsskrift Dabiq onsdag at nordmannen var likvidert, en krisestab i Utenriksdepartementet jobber fortsatt med å bekrefte dette. Statsminister Erna Solberg (H) sier det ikke er noen grunn til å tvile på at opplysningene stemmer. Et kinesisk gissel ved navn Fan Jinghui skal også være drept av ekstremistgruppa.Grimsgaard-Ofstad skrev 24. januar på Facebook at han endelig hadde kommet inn i Syria. Han ble trolig kidnappet av de samme menneskene som hjalp ham over grensen.Kontakt med norske myndigheterSiden nordmannen ble bortført i januar, har IS jevnlig vært i kontakt med norske myndigheter for å kreve løsepenger, skriver Aftenposten. Norge har som prinsipp å ikke utbetale løsepenger, da det vil føre til at andre norske borgere står i fare for å bli tatt til fange.– Verdiene våre utfordres, men selv om det er vondt, skal vi ikke la terroristene vinne fram, sier Solberg.Den 1. februar mottok Utenriksdepartementet et bilde av 48-åringen, samt et krav om løsepenger. Noen dager senere ble dette spesifisert til flere millioner amerikanske dollar. I midten av mars er det mye som tyder på at han ble overført fra den første gruppen av kidnappere til IS.28. mars får UD en telefon, og det opprettes direkte kontakt på epost. Gisseltakerne krever etter hvert løsepenger, frigivelse av navngitte fanger og at Norge trekker seg fra koalisjonen mot IS.Målet med reisenDet er uklart hvorfor 48 år gamle Ole Johan Grimsgaard-Ofstad fra Porsgrunn dro til Syria. Han har tidligere vært i PTSs søkelys etter høyreekstreme ytringer på nett.Det foreligger ikke opplysninger som tyder på at han reiste til Syria for å bli fremmedkriger. Familien har kommet med en uttalelse der de takker norske myndigheter for arbeidet som er gjort og ber om ro i sorgen.Trusler om å skade gisseletI begynnelsen av mai truer gisseltakerne med å skade nordmannen, som selv må fremføre kidnappernes budskap i et lydopptak. Etter dette følger flere eposter med trusler om å skade gisselet om ikke Norge betaler. Vedlagt er bilder og videoer av Grimsgaard-Ofstad. 20. juni kommer en epost med bilder og videoer som viser at de har gjort alvor av truslene.– Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble grovt mishandlet of lemlestet i fangenskap, sa utenriksminister Børge Brende (H) på onsdag kveld.Etter flere nye trusler om skade sendes det 6. august en ny epost med bilder som viser at han har blitt påført ytterligere alvorlige skader. De truer nå med å drepe ham og offentliggjøre hvordan Norge har sviktet sin statsborger ved å ikke betale løsepenger.Frilansjournalist Pål Refsdal, som selv har vært fanget av Taliban, sa i september at om ikke Norge betalte løsepenger måtte de forvente at Grimsgaard-Ofstad ble drept, til NRK. (©NTB)

Nyheter
Politikk