Mener tiden for åpne grenser i Europa er forbi

Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener tiden for åpne grenser i Europa er over. Europa må skaffe seg kontroll over hvem som er på eget territorium, mener hun.

Syrian refugees call for help and empty water from their flooding raft as they approach the Greek island of Lesbos October 20, 2015.Thousands of refugees - mostly fleeing war-torn Syria, Afghanistan and Iraq - attempt daily to cross the Aegean Sea from nearby Turkey, a short trip but a perilous one in the inflatable boats the migrants use, often in rough seas.Almost 400,000 people have arrived in Greece this year, according to the U.N. refugee agency UNHCR, overwhelming the cash-strapped nation's ability to cope. REUTERS/Yannis Behrakis TPX IMAGES OF THE DAY
Politikk

– Jeg tror at det nå vil måtte bli en bråstopp i migrasjon og at hvert land vil måtte stenge egne grenser, siden Schengen-grensen ikke er under kontroll, skriver Matlary i Dagens Næringsliv onsdag.Angrepene på Paris betyr at migrasjons- og flyktningpolitikken nå må vike plassen for nasjonal sikkerhetspolitikk. Ethvert lands regjering har sikkerhet for egne borgere og for eget territorium som første prioritet – alltid. Uten sikkerhet har vi intet samfunn, ingen friheter, intet demokrati, mener professoren.– Dette er en unntakstilstand som vil vare en god stund, og vi må regne med flere angrep. Nasjonal og vestlig solidaritet og motstandskraft blir vesentlig fremover, skriver hun og peker på at overvåking krever masse innsats og at om politiet skal lykkes med det, kan ikke et land ta inn store mengder asylsøkere samtidig.– Politikerne er nødt til å se migrasjonsstrømmen fra Syria i sammenheng med sikkerhet, og sikkerheten må prioriteres. Det liker de ikke, for motkreftene fra frivillige organisasjoner og menneskerettighetsaktivister er stor.– Men den første menneskerett er retten til liv. Har man ikke fysisk sikkerhet for eget liv, har man ingen andre rettigheter. Og et lands regjering skal først og fremst sikre sine egne borgeres rett til liv. (©NTB)

Nyheter
Politikk