Over 60 prosent sjanse for renteøkning i USA

Får vi den første renteøkningen i USA på nesten ti år? I dag kan vi få nye hint.

U.S. Federal Reserve Chair Janet Yellen with European Central Bank President Mario Draghi Photo: REUTERS/David Stubbs
Politikk

Investorene har i dag blikket rettet mot referatet fra Federal Reserves forrige rentemøte (Fed minutes), og vil lete med lys og lykte etter nye signaler om en evt. renteøkning på desember-møtet.Det vil i så fall være første renteøkning i USA på nesten ti år.Flere medlemmer i Feds rentekomité (Federal Open Market Committee) har i det siste antydet at en slik renteøkning i desember muligens kan inntreffe.- Over 60 prosent sannsynligGårsdagens konsumpriser kom inn som ventet. - En sterk dollar virker nok inn på prisene på importerte varer som klær, og på innenlandsk produserte varer som konkurrerer med import (for eksempel biler), skev seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i dagens morgenrapport. - Etterhvert vil disse effektene forsvinne ut av 12-månedersvekstratene og da vil inflasjonen stige. Konsumprisindeksen ligger litt høyere enn deflatoren for privat konsum - som er Feds foretrukne indikator for inflasjon, fortsetter han. Ifølge Aamdal priser markedene fortsatt inn en sannsynlighet for amerikansk renteøkning i desember på litt over 60 prosent.Les også: Sjeføkonom venter ingen kioskvelter fra Yellen- En ganske fin balansegang Investeringsdirektør Luke Bartholomew i Aberdeen Asset Management mener det er «veldig usannsynlig» at gårsdagens konsumpriser er en avsporing i forhold til en desember-økning.- Men vurderingen er en ganske fin balansegang. Hever en renten med begrensede bevis på inflasjon risikerer en å bremse økonomien for mye, mens en ved å heve renten når inflasjonen har kommet tilbake risikerer ikke å få kontroll på den, skrev Bartholomew ifølge Bloomberg i et notat tirsdag.Nordea Markets skrev i sin morgenrapport onsdag at informasjonen i Fed minutes vil være noe utdatert, ettersom rentemøtet ble avholdt før den sterke arbeidsmarkedsrapporten for oktober ble sluppet.

Nyheter
Næringsliv