- Paris-terroren kan bli en game changer

NATO kan bli trukket inn i en bredere og dypere Midtøsten-konflikt. - Dette må markedene ta innover seg, mener IG.

Politikk

Fredagens terrorangrep i Paris har rystet en hel verden.Men ifølge Bastian Winde Harbo i IG var det få spor av terrorangrepet da finansmarkedene åpnet mandag morgen.Franske CAC 40 falt kun 0,2 prosent mandag. Turisme og luftfart ble rammet, og Air France KLM falt 6,6 prosent, men ellers lot ikke markedene seg nevneverdig affisere. Eurofirst 300-indeksen sluttet opp 0,3 prosent. - Det kan virke kjølig at markedene så raskt «glemmer» store menneskelige tragedier som Paris. Men det reflekterer et positivt budskap at samfunnet, økonomien og markedene går videre som normalt, skriver Harbo i ukens rapport. - Det vil det mest sannsynlig gjøre denne gang også, legger han til.- Undervurderer terrorrisikoIfølge IG-direktøren er det en risiko for at markedene undervurderer faren for nye terrorangrep. - Fredagens multiangrep var den andre store terroraksjonen i Paris i år. ISIS har advart at mer er i vente, og det samme gjorde CIA-direktør John Brennan mandag, sier Winde Harbo videre.Han mener også fredagens terrorangrep i Paris samtidig øker sannsynligheten for at Frankrike og andre NATO-land trekkes inn i en bredere og dypere Midtøsten-konflikt. - Paris kan bli en game changer. Finansmarkedene kan ikke se på dette som en isolert hendelse. Den geopolitiske risikoen har generelt økt. Både faren for flere terrorangrep og bredere eskalering av konfliktnivået i Midtøsten er noe markedene må ta innover seg, sier Winde Harbo. - For å parafrasere Leon Trotskij, «finansmarkedene er kanskje ikke interessert i Syria. Men Syria er interessert i finansmarkedene», avslutter han.Trotskij-sitatet IG-direktøren parafraserer er for øvrig «you may not be interested in war, but war is interested in you».

Nyheter
Børs