Partitoppene skal hindre borgerlig budsjettkollaps

Budsjettforhandlingene er brakt til topps på borgerlig side. Nå er det opp til statsminister Erna Solberg og de andre partilederne å forhindre at samtalene bryter sammen.

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide. Foto: Scanpix
Politikk

En avklaring ventes å komme i løpet av ettermiddagen. Budsjettenighet i tolvte time er fremdeles det mest sannsynlige, men kilder nær forhandlingene våger ikke å avvise et brudd.KrF og Venstre avholdt gruppemøter fredag morgen, der det ble klart at nye runder med regjeringspartiene måtte til for å oppnå en enighet. Finanspolitikerne er i øyeblikket satt på sidelinjen. Nå er det opp til Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) å avverge kollaps.Flere utveierDersom partilederne heller ikke skulle komme til enighet, kan partiene komme til å legge inn egne merknader i finansinnstilling og heller forsøke å skrive seg samme underveis i komitébehandlingen.En annen mulighet er ifølge Aftenposten at regjeringspartiene legger inn sitt siste tilbud i innstillingen og at statsministeren truer med å gå av om forslaget ikke får flertall. Da kan sentrumspartiene velge å stemme subsidiært på regjeringspartienes siste tilbud, slik at det blir vedtatt og regjeringen kan bli sittende.AvgifterVed siden av oljepengebruk og budsjettramme, er det fremdeles om miljøavgiftene det største slaget står. Venstre skal ha nektet å fire på kravet om et grønnere avgiftsregime, som blant annet innebærer økte priser på diesel og bensin.Fremskrittspartiet skal så langt ha avvist dette, noe som bidrar til at tonen er anstrengt og situasjonen fastlåst i øyeblikket.Regjeringens ønsker om å bruke mer av bistandsbudsjettet på hjemlige tiltak i forbindelse med flyktningkrisen, har også voldt besvær. Men her skal Venstre og KrF langt på vei ha klart å bevege regjeringspartiene til å justere ned omfanget av denne omdisponeringen.Andre på radBudsjettforhandlingene er kraftig på overtid. Tidligere i uka ble det klart at finansdebatten må utsettes for andre året på rad.Fra flere hold anføres det at samtalene har vært langt mer krevende enn tidligere, først og fremst på grunn av flyktningkrisen og at regjeringens tilleggsnummer til statsbudsjettet så å si har høvlet alle budsjettposter. Stigende arbeidsledighet på Vestlandet har også bidratt til å komplisere samtalene.På tross av dette uttrykte Frps nestleder Per Sandberg optimisme etter torsdagens gruppemøte i partiet.– Lørdag er fristen nå. Og jeg er optimist, jeg tror vi kommer i mål, sa han til TV 2. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv