Sikkerhetsrådet maner til kamp mot IS

FNs sikkerhetsråd ber alle land som er i stand til det om å delta i kampen mot IS i Irak og Syria, og å øke innsatsen for å forhindre nye angrep fra ekstremistgruppen.

Politikk

Sikkerhetsrådet har enstemmig vedtatt resolusjonsforslaget Frankrike sendte i kjølvannet av forrige ukes terrorangrep i Paris, som IS har tatt ansvaret for.– IS utgjør en global og enestående trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, uttalte rådet, som består av 15 medlemmer.– Alle medlemsland som har kapasitet til å gjøre det, bes om å ta i bruk alle nødvendige virkemidler, i henhold til internasjonale lover, mot områdene som kontrolleres av ISIL i Syria og Irak, heter det i resolusjonen.Frankrike fornøydDen franske utenriksministeren Laurent Fabius ønsker godkjennelsen velkommen og sier at resolusjonen viser verdens enighet om å yte motstand mot de militante islamistene.– Det er nå viktig at alle land forplikter seg på en konkret måte til denne kampen, enten gjennom militær innsats, arbeidet for politiske løsninger eller å jobbe for å stoppe finansieringen av terror, sa Fabius.Resolusjonen gir ingen lovhjemmel for militær framrykking og omfatter heller kapittel 7 i FN-charteret, som åpner for bruk av makt.Derimot oppfordrer Sikkerhetsrådet til bruk av sanksjoner og til å trappe opp innsatsen for å stoppe strømmen av fremmedkrigere til Irak og Syria.HevnFrankrike er i sorg, og myndighetene i landet har allerede lovet hevn mot IS etter fredagens terrorangrep i Paris, som tok livet av 130 mennesker.I resolusjonsforslaget ba franskmennene angivelig alle medlemslandene i FN med kapasitet til å gjøre det om «å ta i bruk alle lovlige virkemidler mot IS-kontrollerte områder i Syria og Irak, å øke og koordinere innsatsen for å forhindre og undertrykke terrorhandlinger utført særlig av IS, og å utslette de trygge havnene gruppen har etablert i Irak og Syria».– Forslaget er kort, kraftig og fokusert på ett hovedmål: kampen mot vår felles fiende Daesh (IS), sa Frankrikes FN-ambassadør Delattre til avisen The Independent fredag.Russland og KinaAvisen spekulerte i at også Russland og Kina vil støtte det franske forslaget etter de siste ukenes opplysninger om at IS har tatt på seg ansvaret for at et russisk fly styrtet på Sinai i Egypt, og at ekstremistgruppen hevder å ha drept et norsk og et kinesisk gissel.Tidligere i uken sendte Russland et eget forslag til Sikkerhetsrådet om en felles internasjonal tilnærming for å bekjempe IS i det borgerkrigsherjede landet. Det russiske forslaget ble først lagt fram for rådet i september, men ble da avvist av vetomaktene USA, Storbritannia og Frankrike fordi en allianse med Syrias president Bashar al-Assad inngikk i forslaget.I neste uke skal den franske presidenten François Hollande besøke Washington og deretter Moskva for nye diskusjoner om den globale innsatsen mot IS. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv