Stengt Europa kan gi trøbbel for laksenæringen

Statsråd Vidar Helgesen advarer mot et stengt Europa, og mener at det kan gi store økonomiske konsekvenser.

Politikk

Statsråd ved Statsministerens kontor, Vidar Helgesen, har ansvaret for europasakene i regjeringen. Han advarer om store økonomiske konsekvenser for blant annet den norske laksenæringen hvis Paris-terroren fører til permanent grensekontroll, skriver Dagens Næringsliv.- Vi kan jo tenke oss hvordan det vil gå med laks som står og venter på grensene, gjennom mange grensehindringer. Som vi pleier å si: Ingen har dårligere tid enn en død laks, sier Helgesen til avisen.Fredag vil Frankrike, ifølge Daily Telegraph, gå enda lenger og kreve innstramninger som vil sette hele Schengen-regimet på prøve.- Å stenge de interne grensene permanent vil være et veldig drastisk brudd med hele tenkningen bak det indre markedet – at vi skal etablere et felles område og marked hvor varer og tjenester skal transporteres fritt. Norge har sjømaten – en betydelig eksportnæring som har stor glede av at grensekontrollen og tekniske handelshindringer på grensene er fjernet, sier Helgesen- Frankrike har brukt mekanismen som ligger i avtalen for å innføre en midlertidig grensekontroll. Det store spørsmålet er om man klarer å få kontroll med yttergrensene. Det er det som vil avgjøre om lojaliteten til Schengen-systemet kan opprettholdes, påpeker han overfor DN.

Nyheter
Næringsliv