Stoltenberg: Frankrike har ikke bedt NATO om hjelp

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier Frankrike ikke har forelagt noe ønske om å aktivere artikkel fem, men legger til at mange NATO-land på eget initiativ har tilbudt hjelp til Frankrike på andre måter.

Politikk

NATOs artikkel fem slår fast at et angrep på et medlemsland er et angrep på alle NATO-landene.– Vi har ikke foretatt noen forespørsel om å bruke artikkel fem, men mange allierte har tilbudt hjelp til Frankrike på forskjellig vis, for eksempel ved å dele etterretningsinformasjon, sier Stoltenberg.Han viser til at USA leder koalisjonen mot Den islamske staten (IS) i Syria, og peker på at Tyrkia, som grenser mot Syria og Irak, er en nøkkelspiller i regionen.– Så NATO-land bidrar på mange måter, både for å støtte Frankrike og i kampen mot IS. Jeg ser fram til å møte forsvarsministrene i NATO og se på hvordan vi kan styrke samarbeidet mellom EU og NATO, sier Stoltenberg videre.Stoltenberg opplyser at NATO støtter alle forsøk på politisk løsning i Syria og mener Russland kan spille en konstruktiv rolle.– Det viktigste er at alle NATO-allierte og EU-medlemmer viser full solidaritet overfor Frankrike, sier NATO-sjefen.

Nyheter
Politikk