USA avslutter oljeavtaler på hellig indiansk land

Amerikanske myndigheter planlegger å oppheve kontrakter om boring etter olje og gass ved Glacier nasjonalpark i den amerikanske delstaten Montana. Området regnes som hellig for Blackfoot-stammene.

olje, montana, oljevogner
Politikk

Ledere for stammene sier at kansellering av avtalene vil gjøre opp for den urett som ble gjort mot dem i 1982. Myndighetene ga da tillatelsen uten å forhøre seg med stammene, som bor på begge sider av grensen mellom USA og Canada.Saken vil imidlertid trolig ikke bli lagt død. Advokatfirmaet som representerer selskapet som fikk kontrakten, Solenex LLC, sier de vil kjempe for å beholde avtalen.Myndighetene sier imidlertid at det amerikanske direktoratet for skog- og landforvaltning unnlot å vurdere konsekvensene som olje- og gassutvinning ville få for stammenes kultur, inkludert religiøse verdier og virksomhet.Det rundt 25 kvadratkilometer store området dekker stedet hvor Blackfoot-nasjonen i Montana og Blackfoot-stammene i Canada hadde sin opprinnelse. Det ligger rett vest for Blackfoot-reservatet.Leieavtalen, som for lengst er suspendert, kan bli kansellert allerede 11. desember. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv