Vinteråpne sykkelveier og økt P-avgift inn i Oslo-budsjettet

De rødgrønne i Oslo vil sørge for sykkelveier frie for snø, flere barn i barnehagen og flere ansatte i eldreomsorgen fra neste år. Ekstra inntekter hentes fra eiendomsskatt og økte P-avgifter.

Politikk

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne la fram sin tilleggsinnstilling til Oslo-budsjettet torsdag.– Vi jobber for et taktskifte i landets hovedstad. Med denne tilleggsinnstillingen viser vi både vilje og evne til å gjennomføre våre ambisiøse visjoner for Oslo. Vi tar Oslo i en annen retning, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.Byrådet, eller byregjeringen som de kaller seg, har ikke flertall alene, men må hente støtte fra Rødt. De fire partiene har inngått en samarbeidsavtale. Rødts Bjørnar Moxnes sier til Aftenposten at det er «veldig mye bra», men er kritisk til forslag om kutt til bydelene.– Vi vil heller kutte i politikerlønningene enn velferden, sier han.Budsjettet er totalt på rundt 52 milliarder kroner.Få kuttFinansbyråd Robert Steen (Ap) opplyser at det er gjort få kutt i budsjettet som ble lagt fram av de borgerlige før de gikk av. Det er tilført nesten 280 nye millioner: 150 millioner fra eiendomsskatt og 79 millioner fra økte parkeringsgebyrer.– Resten er finansiert av kutt i det opprinnelige budsjettet, forklarte Steen på torsdagens pressekonferanse.Parkeringsavgiftene skal ifølge de rødgrønnes tilleggsinnstilling økes med 50 prosent i indre by og 20 prosent ellers i hovedstaden.– Nå blir det omtrent like dyrt å parkere på kommunale plasser som i private parkeringshus. Det er fornuftig miljøpolitikk og gir oss samtidig inntekter vi kan bruke til forsterket satsing på sykkel og klimatiltak, sier byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG).Inntektene fra eiendomsskatten tør imidlertid ikke de rødgrønne å ta for gitt. Ifølge Aftenposten må takstmenn nemlig besiktige og vurdere 300.000 eiendommer.– Målet er at skatten blir innført i 2016, men hvis det ikke lar seg gjøre, så har vi avsatt 150 millioner kroner i et fond for manglende eiendomsskatteinngang, sier Steen til Aftenposten.Flere hjemmepleiereArbeiderpartiet lovet i valgkampen at eiendomsskatten skal brukes på eldreomsorg, med et mål om 500 flere ansatte i hjemmetjenestene. Neste år vil det bli 100 nye årsverk, ifølge tilleggsinnstillingen.De rødgrønne tredobler driftsbudsjettet for sykkelveier, til 24 millioner kroner neste år. Det skal blant annet gjøre det trygt å sykle også om vinteren. 110 millioner flere kroner til klima og miljø skal blant annet gi solceller på offentlige bygg og ladestasjoner for elbiler. En prøveordning med tilskudd til elsykler skal også komme i gang fra nyttår.Det skal bli 648 nye plasser i barnehagene, 200 flere enn de borgerlige hadde lagt opp til. Byrådet har lovet 3.000 nye barnehageplasser for å oppfylle løftet om full barnehagedekning, med to opptak i året. Flere lærere og mer penger til helsestasjonene og barnevernet er også en del av forslaget. (©NTB)

Nyheter
Politikk