Asylsøkere forsøkte å få to identiteter i Norge

Flere asylsøkere har forsøkt å skaffe seg to identiteter i Norge ved å søke asyl to ganger under to ulike navn. Det bekrefter Politiets utlendingsenhet (PU) overfor Nettavisen.

Asylsøker. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.
Politikk

– PU har avdekket et mindre antall forsøk i løpet av høsten. Dette gjaldt personer som allerede var registrert som asylsøker, som forsøkte å registrere seg under ny identitet, sier kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i PU til Nettavisen.PU har hovedansvaret for å registrere og identifisere asylsøkere som kommer til Norge.Strømmen sier PU ikke kan kommentere detaljene rundt søkeprosessen i disse enkeltsakene, og de kan derfor ikke oppgi hvordan identitetsjukset ble oppdaget.I asylsøkerprosessen skal norske utlendingsmyndigheter kunne avverge at personer søker asyl under to forskjellige navn ved å sammenligne søkerens fingeravtrykk opp mot et fingeravtrykkregister.Alle asylsøkere registreres med fingeravtrykk i både et nasjonalt register og i et europeisk fingeravtrykkregister (Eurodac). Men fingeravtrykkene slettes etter en viss tid. Om en asylsøker har fått endelig avslag eller blitt bortvist eller utvist fra Norge, skal fingeravtrykkene slettes fra det nasjonale registeret fem år etter vedtakstidspunktet.I teorien kan derfor en asylsøker som har fått innvilget opphold i Norge, søke om asyl med nytt navn uten å risikere å bli avslørt av fingeravtrykket.