Bedre å håpe på nissen enn snø på julaften

I Sør-Norge må nissen sørge for julestemningen. For hvit jul får vi ikke, ifølge Meteorologisk institutt.

Snowboard-utøver i aksjon
Politikk

Instituttet opplever i disse dager en strøm av henvendelser fra folk som lurer på om det blir hvit jul. – Svaret er nei, i hvert fall hvis du bor i Sør-Norge, sier meteorolog Håkon Mjelstad.– Det er nok bedre å sette sin lit til at julenissen kommer, sier han.Mildt og våttMjelstad forteller at juledagene blir milde og våte, til dels med mye vind.– Også snøgrensen i fjellet er høyere enn vanlig. Man må nok 1.400-1.500 meter for å finne snø de første dagene av perioden, sier han.Utover i uka blir det noe mindre mildt, og det øker sjansene for snø til fjells.– Men selv vår prognose som går over 15 dager, viser at vi går milde dager i møte, sier han.– Så lenge du bor i Sør-Norge og Trøndelag blir det grønt og ikke særlig vinterlig.Gradene i Oslo i helgen kan komme opp i 8-10 pluss. Det samme gjelder for Sørlandet og Vestlandet. Også Trøndelag får gode plussgrader, sier han.Bare gi oppPå Vestlandet kan du bare gi opp drømmen om hvit jul. Østafjells kan det veksle litt. Det kan nok komme til å snø noe østafjells, men det regner fort bort igjen, er den klare meldingen fra meteorologen.Utover uka blir det altså noe kaldere, men fortsatt må man nok over 1.000 meter for å være sikker på å se snøen, sier han.Varmere også i nordNord-Norge vil også oppleve høyere temperaturer en vanlig.– Troms og Finnmark får en stigning i temperaturene fredag, og kommer sikkert opp i 3-4 plussgrader.– Det blir mildvær i kystnære strøk, man må innover i landet for å få mer vedvarende snø, sier han.– Men de som har snø i dag, får nok beholde den, sier Mjelstad.