Julebilister prioriteres foran villrein

Myndighetene vil ikke stenge riksvei 7 over Hardangervidda, så villreinen trygt kan krysse veien. Hensynet til julebilistene veier tyngre.

kolonnekjøring, snø, vinter, trafikk, utfart
Politikk

Flere tusen reinsdyr befinner seg rett ved veien, noe som normalt ville ført til at veien blir stengt, så dyrene kan vandre trygt, melder NRK. Samtidig er det ikke ønskelig å hindre jule- og nyttårstrafikken på forbindelsen mellom øst og vest.- Jeg opplever ikke at vi har en slik situasjon i år at vi trenger å stenge veien, sier rådgiver Kari Bjørneraas ved viltseksjonen i Miljødirektoratet. Hun viser til en avtale mellom Vegdirektoratet og Miljødirektoratet hvor det står at man skal være restriktive med veistenging i feriene.«Det er krevende å stenge når det er mye folk i fjellet», siterer Bjørneraas fra avtalen. Uansett hva reinen måtte finne på, blir veien ikke stengt mellom 18. desember og 3. januar, noe som får naturvernerne til å reagere.- Hensynet til villreinen må komme først. Norge har et særskilt ansvar for villreinen, da vi har den sørligste flokken. Beiteforholdene for villrein har vært dårlige på Hardangervidda grunnet isete værforhold og mildvær, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet. Han vil ha kolonnekjøring og stengt vei, så reinen kan trekke til den andre siden. (©NTB)