Listhaug varsler flere asylinnstramminger

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil doble tiden politiet kan oppbevare fingeravtrykk av asylsøkere fra fem til ti år.

Politikk

Forslaget er en del av en større innstrammingspakke som blir sendt ut på høring før nyttår.– Jeg vil gi politiet anledning til å oppbevare fingeravtrykk i ti år, i stedet for fem som i dag. Dette vil gi politiet et nytt verktøy i kampen mot dem som prøver å lyve seg til Norge og jukse seg til opphold her, sier Listhaug, som mandag gjennomførte sitt første feltarbeid som innvandrings- og integreringsministeren med et besøk på Råde ankomstsenter i Østfold.Der fikk hun blant annet en grundig innføring i datasystemene til Politiets utlendingsenhet (PU), som på få minutter kan avsløre om fingeravtrykkene til en asylsøker er registrert i et annet land.Systemet oppdager også raskt om en asylsøker har søkt visum i et annet land.Det kommer mange som jukser, bekrefter politioverbetjent Jørgen Granberg til NTB. Av de fire som mandag hadde gjennomført registreringsintervjuet, ble to avslørt og framstilt for fengsling.– Dette er en håpløs situasjon. Når det kommer mange på én gang, klarer vi ikke å fange opp alle, sier Granberg.Denne helgen kom det imidlertid færre asylsøkere enn på lenge til Norge. Mandag var det bare 88 personer som oppholdt seg i den store telthallen i Råde.

Nyheter
Næringsliv