Obama lover å slå hardere ned på IS enn noensinne

USAs president Barack Obama ber amerikanerne være på vakt mens hans administrasjon gjør alt den kan for å presse IS. Men uten å la seg terrorisere.

Politikk

– Ved å presse ISILs hjerte, kjernen i Syria og Irak, gjør vi det vanskeligere for dem å pumpe sin terror og sin propaganda ut i resten av verden, sa Obama på sin pressekonferanse ved årets slutt fredag.Mens han oppfordret amerikanerne til å være på vakt mot alt mistenkelig, ba han dem samtidig om ikke å la seg terrorisere og holde sammen som en familie.Han gjorde det klart at det ikke er lett å avdekke planene til terrorister som opererer på egen hånd, og at det ikke vil være mulig alltid å fange opp massedrapsmenns intensjoner på forhånd.Obama skulle senere fredag reise til California for å møte pårørende til dem som ble drept i en masseskyting i San Bernardino tidligere denne måneden.Til pressen sa han også at han fortsetter å jobbe for å stenge fangeleiren på Guantanamo-basen, og at han systematisk arbeider for å redusere antall fanger.Torsdag ble det meldt at det var inngått avtaler om å sende ytterligere 17 fanger til forskjellige land, og Obama mener antall innsatte vil være under 100 på nyåret.Han lovte å gjøre alt han kan for å få til et samarbeid med Kongressen om å stenge fangeleiren før han eventuelt utsteder et presidentdirektiv for å innfri løftet fra valgkampen i 2008 om at leiren skulle stenges.Obama takket for øvrig Kongressen for å vedta et budsjett for 2016, noe han sa vil gjøre hans arbeid lettere i det siste året han er president. (©NTB)