Redningsaksjon for filmparken på Jar

En samlet norsk filmbransje har igangsatt en storstilt redningsaksjon for Filmparken på Jar i Bærum.

Scanpix
Politikk

I fjor fikk regjeringen fullmakt fra Stortinget til å selge Filmparken, til kraftige protester fra filmbransjens interesseorganisasjoner. Flere eiendomsutviklere har meldt sin interesse for å kjøpe den 27 mål store tomta. Det skjer samtidig som Filmparken melder om stor pågang fra produsenter som vi leie studioene til innspilling, skriver Klassekampen.– Det er helt galskap å selge nå. Økonomisk går det bedre enn på lenge. Vi har veldig høy aktivitet, på tross av dødsdommen som har hengt over oss i flere år, sier administrasjonssjef Nina Heidenreich ved Filmparken på Jar til avisen.Flere kilder med kjennskap til salgsprosessen forteller at Kulturdepartementet har åpnet for et kompromiss som innebærer at bare deler av eiendommen selges til boligformål, mens Filmparken kan fortsette med nye eiere – riktignok på et mindre areal enn i dag.Produsent Jørgen Storm Rosenberg leder arbeidsgruppa som jobber for å bevare et levedyktig produksjonsmiljø på Jar.– En nedleggelse vil innebære en total slakt av en viktig bit av norsk filmhistorie, og det vil være en katastrofe for den norske filmbransjen, sier han.Filmparken ble åpnet 2. mars 1935 som en del av statlig eide Norsk Film. Staten er største eier, med 78 prosent av aksjene. Oslo kommune eier 12 prosent. (©NTB)