Rikshospitalet tok ut pasients hjerte, men donorhjertet kom aldri

En eldre mann ble liggende på Rikshospitalet uten hjerte i ett døgn fordi legene opererte ut det gamle hjertet hans før det viste seg at donorhjertet var sendt til en annen pasient.

Rikshospitalet. Foto: Scanpix
Politikk

Den alvorlig hjertesyke mannen døde noen uker senere, skriver VG.– Systemet har fungert i 40 år, men det sviktet dessverre flere ganger i dette tilfellet, sier overlege Arnt E. Fiane, som leder hjerte-, lunge- og karklinikken ved sykehuset.Donorhjertet ble sendt til en annen akutt syk pasient et annet sted mens legene i operasjonsstuen i Oslo trodde hjertet var på vei. Legene vurderte at det gamle hjertet ikke kunne opereres inn igjen, skriver avisen.Rundt ett døgn senere fikk sykehuset tak i et nytt donorhjerte, men Fiane sier mannen ble sykere av å ligge så lenge uten hjerte.– Helsetilsynet har fått varsel om saken, har vært på stedlig tilsyn og er i ferd med å behandle saken. Det er alt vi kan si foreløpig, sier tilsynets kommunikasjonsdirektør Nina Vedholm. (©NTB)