Sanders beklaget for åpen skjerm

Bernie Sanders så seg nødt til å beklage til Hillary Clinton da de demokratiske presidentkandidatene møttes til TV-sendt debatt i New Hampshire lørdag kveld.

Hillary Rodham Clinton (AP Photo/David Goldman)
Politikk

Bakgrunnen er at en av Sanders' medarbeidere fredag ble anklaget for å spionere på Clintons kampanje. Josh Uretsky skal ha utnyttet en datafeil til å kikke på rivalens velgerdatabase og ble umiddelbart sparket fra Sanders' valgkampanje.Under debatten, der Clinton, Sanders og tidligere Maryland-guvernør Martin O'Malley deltok, spurte en av debattlederne om Clinton fortjente en unnskyldning etter lovbruddet.– Ja, jeg beklager, svarte Sanders, hennes nærmeste utfordrer om å bli Demokratenes presidentkandidat til valget neste år.– Dette er ikke den typen kampanje vi kjører. Og om jeg finner ut at noen andre har vært involvert i dette, vil de også få sparken, sa Sanders og la til at han håper rivalenes valgkampanjer kan jobbe sammen om en uavhengig etterforskning av hendelsen.– UviktigClinton svarte at hun satte stor pris på Sanders' unnskyldning og at hun støtter en uavhengig gransking. Samtidig mente hun at det var på tide å komme seg videre i debatten.– Nå som vi har avgjort denne saken, bør vi bevege oss videre. Jeg tror ikke det amerikanske folket er interessert i dette i det hele tatt. Jeg tror de er mer interessert i hva vi har å si om alle det store temaene vi står overfor, sa Clinton.Fredagens overtramp ga uansett en heftig oppvarming til årets siste demokratiske presidentdebatt, særlig etter at partiets nasjonalkomité (DNC) besluttet å stenge Sanders-stabens tilgang til Demokratenes velgerdatabase.Sanders svarte med å levere et søksmål mot DNC for å få suspensjonen opphevet. Noen timere senere ble det innvilget, et viktig gjennomslag for Sanders ettersom databasen inneholder informasjon om velgere over hele landet, og kandidatene bruker den til å planlegge sin strategi.IS og våpenDa dataepisoden var lagt død i TV-debatten, gikk kandidatene løs på hverandre i en ordkrig om våpenkontroll og hvordan man skal bekjempe ekstremistgruppa IS og «ensom ulv»-angrep slik som masseskytingen i San Bernardino, California tidligere i måneden.Martin O'Malley, som ligger et godt stykke bak favoritten Clinton og Sanders på meningsmålingene, beskyldte motstanderne for å ha valgt en mer aggressiv tone i våpenpolitikken i kjølvannet av de mange skyteepisodene i år. Han hevdet at IS har fortalt sine rekrutter at den letteste måten å skaffe et våpen på i USA er på våpenmesser, der regelverket for våpenkjøp er mildere, noe han mente at Clinton og Sanders' endrede holdninger har bidratt til.– Oi, oi, oi, Martin, svarte Sanders umiddelbart.– La oss fortelle sannheten, Martin, fulgte Clinton opp.Deretter benektet begge å ha endret sitt syn på våpenpolitikken og at de fortsatt støtter strengere våpenkontroll.Trump-kritikkDebatten ble som ventet ikke avsluttet uten noen tøffe ord i retning den kontroversielle republikanske presidentkandidaten Donald Trump.Clinton harselerte med Trump flere ganger, særlig hans nylige uttalelser om at muslimer burde nektes adgang til USA, ut utspill hun hevdet IS nå bruker som et rekrutteringsverktøy.– Det første forsvarsskrittet mot radikalisering er det muslimske samfunnet. Alle amerikanere burde samarbeide med dem, sa Clinton. (©NTB)