Titusener med falsk ID i Norge

Titusener kan bo i Norge med både falske og flere identiteter. Nasjonalt ID-senter frykter at inntil 27.000 utlendinger som er eller har vært i Norge, har bodd her med falsk identitet.

Pass - Foto: Scanpix
Politikk

Nasjonalt ID-senter har i et nytt pilotprosjekt brukt ansiktsgjennkjenningsteknologi til å skanne personer i Utlendingsdatabasen, der alle som søker visum til Norge registreres. I 106 tilfeller viste bildesøket at én identitet var benyttet av flere ulike personer, eller at én person hadde bodd i Norge under ikke bare én, men flere identiteter, melder NRK.– Overført på hele databasen, kan det bety at så mange som 27.000 personer som har vært eller er i Norge er registrert med flere eller feil identitet, sier Frøy Løvåsdal, prosjektleder og seniorrådgiver i Nasjonalt ID-senter.Hun mener dette er et samfunnsikkerhetsproblem.– En person kan være kriminell på én identitet, få studielån på den andre og trygd på den tredje. Det er viktig at vi vet hvem det er som oppholder seg i Norge, sier Løvåsdal.Seksjonssjef Magne Fladby i Nav opplyser at de utreder 90 saker der de har mistanke om at personen har oppgitt feil identitet til myndighetene.I fjor politianmeldte direktoratet 18 personer som hadde svindlet til seg til sammen 6 millioner kroner. To av dem hadde svindlet til seg én million kroner hver. (©NTB)