Vosso vil gi store ødeleggelser

NVE hevet søndag kveld flomvarselet til rødt for Vosso-vassdraget. Vangsvatnet var da allerede gått kraftig over sine bredder, og flere motellrom var evakuert hos Fleischers hotell.

Scanpix
Politikk

Søndag klokka 21.15 gikk varselet ut fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om såkalt rødt aktsomhetsnivå i Vosso-vassdraget, spesielt i nedre deler, fra Vangsvatnet til utløpet i fjorden.– Det betyr omfattende oversvømmelser med fare for skade på bebyggelse og infrastruktur i store områder, sier vakthavende hydrolog Anne Gunvor Berthling i NVE til NTB.– Vannføringen er svært stor og har akkurat passert rødt nivå. Vannføringen har økt noe saktere de siste 2-3 timene, men den ventes å stige ytterligere før den kulminerer, sannsynligvis i løpet av natta. I øvrige vassdrag i den berørte kommunen ventes oransje nivå, heter det i en melding fra NVE.Andre år med flomDet er andre år på rad med kraftig flom i området, og andre gang motellrommene ved Vangsvatnet må evakueres. Det ble jobbet på spreng for å redde verdier og møbler fra rommene, melder Bergensavisen. Mellom ti og tolv gjester ble berørt og måtte flytte til andre rom.Markedsansvarlig Alette Hjelmeland ved Fleischers Hotel forsikrer at selve hotellet står trygt.– Det er den nederste rekken med motellrom mot Vangsvatnet som evakueres. Personene som bodde der, flyttes til rommene som ligger litt nærmere hovedveien. Der er det helt trygt, sier hun til avisen.Rommene som evakueres, var nyoppusset etter fjorårets flom, forteller Hjelmeland.Sikrer drikkevannetVoss kommune har satt krisestab på grunn av flomfaren.Ordfører Hans-Erik Ringkjøb frykter at flommen kan bli like ille som den i fjor.– Vi vet ikke hvor ille det blir. Vannet stiger, og vi tar høyde for at det blir like ille som i fjor. Da får det store følger for infrastrukturen i kommunen, sier han til TV 2.– Vi kan ikke gjøre så mye annet enn å få folk til å bli klar over det, passe på det som går an. Det samme gjør kommunen med sine installasjoner, f.eks. drikkevannstilførselen, sier han.I resten av Hordaland er flomfaren satt til nest høyeste nivå. Årsaken til flomfaren er en kombinasjon av høy snøsmelting, store mengder nedbør og usedvanlige høye temperaturer.– Dette betyr at vi forventer oss store lokale ødeleggelser på utsatte steder. Vi sier at denne situasjonen har et gjentaksintervall på fem til femti år. Så høy vannstand er med andre ord sjelden, sier regiondirektør Brigt Samdal i NVE til Bergensavisen.Sivilforsvaret må hjelpe tilSamdal er spesielt bekymret for de indre delene av Hordaland.– Elven Opo i Odda er stor og hvit, sier han. Også der i kommunen er det satt krisestab, med forrige flom friskt i minne.Brannvesenet på Voss ber sivilforsvaret om hjelp i kampen mot vannmassene, særlig når de trenger seg inn i kjellerne til folk.E16 er stengt ved Hole Bru i Vinje som følge av oversvømmelse. Den blir ikke åpnet før mandag formiddag, opplyser Vegtrafikksentralen. Flåmsbana er stengt på grunn av et ras som gikk natt til søndag. På grunn av det dårlige været, blir opprydningen startet tidligst mandag, ifølge NRK.For hele Rogaland og Sogn og Fjordane gjelder gult flomnivå i helgen. (©NTB)