Advokat vurderer visumene til flere asylsøkere

Flere av asylsøkerne som venter på uttransportering i Kirkenes, kan ha samme type forretningsvisum som den syriske familien som nå får saken sin vurdert på nytt.

Scanpix

Det sier familiens advokat Brynjulf Risnes til NTB.Han var fredag i ferd med å innhente dokumentasjonen i flere saker som han har fått oversendt fra Norsk forening for asylsøkere (NOAS).– Jeg regner med at det kan komme flere saker utover dagen, sier han.Advokaten mener det er oppsiktsvekkende at UDI ikke har oppdaget problemene med forretningsvisumene før nå.– Det er alarmerende. Det virker som om de bare har sett på gyldighetsdatoen på stempelet og ikke om visumet gir noen mening, logisk sett. Det er absurd at norske forvaltningsvedtak bygger på disse visumet, som etter all sannsynlighet er utstedt på falske premisser, sier Risnes.Slike flerreisevisumer blir solgt til menneskesmuglere og videre til flyktninger av korrupte tjenestemenn, framholder advokaten.– Det er en realitet at det selges mange falske visum, noe russiske myndigheter har iverksatt en kamp mot. Dersom et slikt visum blir oppdaget, blir det annullert, og vedkommende får kort frist på seg til å forlate landet. Risikoen for å bli oppdaget er jo temmelig stor for en syrisk familie som blir deportert fra Norge, sier Risnes.– Da er faren temmelig stor for at man vil havne tilbake i Syria, mener han. (©NTB)