Ansatte ved USAs ambassade tiltalt for svart arbeid

Politiet har tiltalt 18 tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden i Oslo for skatteunndragelser for til sammen 25 millioner kroner.

Oslo 20101108.Den amerikanske ambassaden i Oslo. TV2-Nyhetene avslørte forrige uke at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. I loftsleiligheten på Scandic hotell skal de ha hatt hovedkvarteret sitt.Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Andersen, Aleksander

Tiltalene ble tatt ut før jul, og saken kommer opp for retten i april, melder NRK.– Det er anmeldt noen saker, og jeg vil ikke kommentere dette før eventuelle tiltaler er forkynt, sier politiadvokat Petter Fossdal i Oslo politidistrikt.Avdekket i 2010I 2010 avdekket TV 2 at flere norske personer, blant dem tidligere politiansatte, jobbet som agenter i en hemmelig overvåkingsenhet ved den amerikanske ambassaden i Oslo.Ambassaden overlot til hver enkelt å føre opp inntekten på selvangivelsen, og utbetalingene ble ikke rapportert til norske skattemyndigheter.Sakene mot ni tidligere ansatte ble henlagt i 2012, men Borgarting lagmannsrett har i ettertid slått fast at henleggelsen var feil.I 2015 ble en tidligere sikkerhetsvakt dømt til ubetinget fengsel i 75 dager og en bot på 50.000 kroner for skatteunndragelser. Skatt øst har opplyst at det kan dreie seg om rundt 80 personer som ikke har skattet av lønnsutbetalinger fra USAs ambassade.Mer enn 25 millionerIfølge NRK er de 18 tiltalt for å ha unndratt til sammen mer enn 25 millioner kroner fra beskatning gjennom flere år.En 49-årig mann fra Bærum er tiltalt for å ha unndratt over 2,2 millioner kroner i perioden 2005-2012. Han nekter straffskyld, opplyser forsvareren hans, advokat René Ibsen.– Han mener han har gitt riktige opplysninger på sine selvangivelser, sier advokaten. (©NTB)