Asylsøkere nekter å sette seg på buss til Russland

En gruppe asylsøkere i Finnmark har startet sultestreik og sier de vil nekte å gå om bord i busser for uttransportering til Russland.

En gruppe asylsøkere som har kommet over Storskog grensekontrollsted utenfor Kirkenes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Rundt 70 personer ble i løpet av helga fraktet fra andre asylmottak til Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger. I forrige uke ble det klart at asylsøkere kan returneres til Russland med busser, men asylsøkerne som nå befinner seg i Sør-Varanger, sier de vil nekte å bli med en slik buss, melder NRK.– Alle familiene kommer til å sette seg ute på gaten i kulda. Vi går ikke om bord i bussen, sier Rami Haddad til NRK.Han forteller at flere har startet sultestreik. Haddad sier han kommer fra Jordan og ble fraktet til Finnmark fra et mottak i Harstad.– Mange her har mistet hjemmene sine og har ingen penger. De har ingenting å gjøre i Russland, de fikk kun visum for å komme seg til Europa. Nå skal de droppe dem over grensa, hvor vi vet at ingen vil hjelpe oss. Vi kommer til å bli forlatt ute i kulda, uten vann og mat, og uten noe tak over hodet, frykter han.