Asylsøkerne i Finnmark er pågrepet

Alle asylsøkerne på Ankomstsenter Finnmark er pågrepet.

Det sier Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB. Det betyr at de innen tre døgn må sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates.Det befinner seg mellom 50 og 100 personer på ankomstsenteret fredag. Politiet har flere patruljer på stedet for å passe på at ingen forlater senteret.Avlyst retur fredagTidligere i dag ble det kjent at fredagens bussretur av asylsøkere fra Storskog er avlyst grunnet manglende busskapasitet, men politiet vil forsøke igjen lørdag, ifølge Politiets utlendingsenhet.Det sier PUs sjef i Kirkenes, Tor Espen Haga, til NTB.Det er fredag flere politibiler ved Ankomstsenter Finnmark. Ifølge TV 2 er dette for å hindre at asylsøkere forsøker å forlate senteret, slik flere gjorde torsdag. Asylsøkerne ved ankomstsenteret har fått beskjed om at de er anholdt, ifølge kanalen.Dersom asylsøkere pågripes for utsendelse, innebærer det at de må returneres innen 72 timer eller framstilles for fengsling, ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).Avlyst torsdag ogsåFlere personer forsøkte å komme seg bort fra ankomstsenteret før en planlagt retur av 31 avviste asylsøkere torsdag. Returen ble til slutt avlyst, ifølge PU på grunn av manglende kapasitet i Russland. Planen var da å gjenoppta busstransporten fredag.Etter at returen ble avlyst torsdag, besluttet Utlendingsnemnda (UNE) at en syrisk trebarnsfamilie som egentlig skulle ha sittet på bussen til Nikel eller Murmansk, skal få saken sin vurdert på nytt og får bli i landet inntil videre.KirkeasylTre andre – et ektepar og en mann i studentalder – kom seg bort fra ankomstsenteret da det ble kjent at de sto på listen over folk som skulle sendes ut. De har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke.Aktivister tilknyttet Refugees Welcome to the Arctic planlegger en ny demonstrasjon ved ankomstsenteret fredag.– Vi kan ikke ha det slik at mennesker ikke får sine asylsøknader vurdert på en ordentlig måte. Så lenge du ikke gjør dette grundig, kan du gjøre feil. Du kan risikere liv og helse for veldig mange, sier Linn Herland Landro i gruppen til NTB. (©NTB)