De beste rentene: Bedre ung enn gammel og rik

Unge under 34 år betaler årlig nær 4.000 kroner mindre per lånte million enn de over 50.

rente.jpg

Solid økonomi må vike for alder i kampen om de beste boliglånsrentene, skriver Dagens Næringsliv.Ifølge avisen betaler unge under 34 år i snitt nærmere 4000 kroner mindre i året per lånte million enn dem over 50. Dette til tross for at de eldre i gjennomsnitt har vesentlig høyere lønn, mye bedre sikkerhet og vesentlig lavere gjeldsgrad. - Årsaken er at det norske markedet er bygd opp rundt førstehjemslånet, som ble til boliglån for unge. Det er en inngangsbillett til markedet, og så ble konkurransen veldig skarp fordi dette er den kundegruppen bankene skal leve av i fremtiden, sier direktør for privatmarkedet i Danske Bank, Steinar Nielsen, og forklarer at ungmarkedet har egne produkter, med andre belåningsgrenser og andre priser enn resten av markedet.Konsulent for Pensjonistforbundet, Carsten O. Five, mener renteforskjellene er alarmerende.- De bør ta disse funnene som en advarsel og forvente at folk over 50 vil være mer på hugget for å få lavere rente fremover, sier Five, som påpeker at eldre med solid økonomi er gullkunder for bankene, men at mange ikke setter harde nok krav. - Eldre er antagelig ikke like aktive som unge for å få rentened­settelser. De som ikke ber, får heller ikke, sier Five til DN.