Eksportindustrien i EU ser store muligheter i Iran

Både tysk og svensk eksportindustri forventer gylne tider i Iran de neste årene.

Investorer over hele verden står i kø for å investere i Iran etter at de internasjonale sanksjonene ble hevet som følge av at Iran har vist at landet har rettet seg etter atomavtalen. I to av Europas fremste eksportøkonomier, Sverige og Tyskland, er optimismen stor.– Jeg har stor tro på at Iran kan bli blant Scanias fem til ti største markeder på forholdsvis kort tid, sier pressesjef Hans-Åke Danielsson hos den svenske lastebil- og bussprodusenten.Iran har tidligere vært Sveriges største eksportmarked i Midtøsten og Afrika.– Sverige har et fantastisk godt rykte i Iran, både ut fra et verdiskapende perspektiv, men også ut fra et kvalitetsperspektiv, sier Cherif Sayed, regionsjef for Midtøsten og Afrika hos Business Sweden, som hjelper svenske selskaper med investeringer i utlandet.I mai skal Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel stå i spissen for en næringslivskonferanse i Teheran sammen med sin iranske motparti. Det tyske handelskammeret DIHK forventer at eksporten til Iran om få år vil være dobbelt så høy som i dag.Etterspørselen fra Iran kan kompensere for sviktende markeder i blant annet Kina og Russland.– Tyske selskaper har mistet viktige markedsandeler i Iran. Vi må gjenopplive de tysk-iranske båndene så raskt som mulig, sier DIHKs leder Volker Treier.