Farlig høy luftforurensning i flere byer

Verst er det tirsdag i Fredrikstad og Lillestrøm, men også i Bergen, Oslo og Stavanger er luftkvaliteten dårlig.

Illustrasjonsbilde på forurensing i rush-trafikken. Biler i kø, eksos, soloppgang / solnedgang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Det viser en oversikt på luftkvalitet.info. I Lillestrøm og Fredrikstad er det tirsdag såpass høye luftforurensningsverdier at helserådene for rød gruppe gjelder.Det betyr at barn med lungesykdom og voksne med alvorlig hjerte- og kar eller lungesykdom bør begrense tiden utendørs, og helst unngå opphold utendørs i tettbebygd strøk.Fra klokken 15 og ut dagen ser verdiene ut til å være så høye i Fredrikstad at disse gruppene bør begrense tiden utendørs, skriver kommuneoverlege Sofie L. Danielsen i en pressemelding.I Bergen, Oslo og Stavanger er luftkvaliteten moderat på oransje nivå, som betyr at utsatte grupper enkelte bør vurdere sin aktivitet i områder med mye trafikk eller andre høye utslipp.Kaldt tørt vær med lite vind kombinert med mye vedfyring, dieseleksos og oppvirvling av støv er trolig årsaken til de høye forurensningsverdiene. (©NTB)