Flyktninger og migranter møter iskaldt Europa

Bitende kulde møter nå migranter og flyktninger på vei gjennom Europa. Men de fortsetter å komme.

Selv om vinterkulda preger Europa, fortsetter migranter og flyktninger å ta seg til kontinentet.Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tar rundt 1.000 sjøveien til Hellas fra Tyrkia hver dag.Og flere tusen er fortsatt på vei nordover i Europa fra Hellas i et forsøk på å komme seg til land som Tyskland. Selv om temperaturene på Balkan nå er nede i 15 minus.– Jeg har på meg alt jeg har, men fortsatt er det for kaldt, sier en 22 år gammel iraker til Reuters på grensen mellom Serbia og Kroatia.BarnLangs rutene gjennom Balkan frykter hjelpeorganisasjonene det skal gå galt. De prøver å stille med varme telt, tepper og suppe underveis og organisere transport.Ifølge FNs barnefond UNICEF er en tredel av dem som er på vei gjennom Balkan, barn. De frykter dødsfall ettersom mange mangler varme klær.– Værmeldingene varsler temperaturer ned mot minus 20 i Serbia denne uken, advarer Redd Barna.– Vi ser barn med tidlige tegn på hypotermi, som blå lepper og hender, i tillegg til feber og luftveisproblemer, sier Valentina Bollenback i Redd Barna i den serbiske grensebyen Presevo.MangeI hele 2015 kom over 1 million flyktninger og migranter sjøveien til Europa, over halvparten av dem var syrere som flykter fra den snart fem år lange krigen.Men så langt i år har over 20 ganger så mange kommet til Hellas som i januar i fjor. Noe hjelpeorganisasjonene frykter skal bety nye rekordtall for 2016.Onsdag ble det klart at en fem år gammel jente mistet livet da båten hun var om bord i på vei til Hellas, kantret i det kalde vannet.Nær 80 personer har mistet livet i forsøket på å krysset havet til Europa så langt i år, mens over 31.000 har gjennomført overfarten tross vinterværet, ifølge IOM.De aller fleste setter kursen nordover i Europa.TyrkiaTyrkia har inngått en avtale med EU om å prøve å stagge flyktningstrømmen over Egeerhavet. Det at antall ankomster ikke avtar, har gitt gryende misnøye med den tyrkiske innsatsen i Brussel.Flere europeiske land varsler samtidig at de har fått flere asylsøkere enn de klarer å håndtere, og spørsmålet er hvor lenge migrantene og flyktningene vil være i stand til å ta seg videre.Østerrike varslet onsdag at de vil kutte kraftig i asyltallene i år.– I stedet for å konsentrere seg om å stenge grensene, burde Europas regjeringer gjøre mer for å gi dem som flykter fra krig, en verdig og human mottakelse, mener Bollenback. (©NTB)